Zal Artemis III in 2025 de donkere Shackleton-krater op de maan bezoeken?

SSara 23 september 2023 20:36

De bemanning van Artemis III zal eind 2025 op de maan landen, mogelijk nabij de Shackleton-krater. Deze locatie is een van de donkerste en meest onverkende plaatsen op de maan. De keuze van de landingsplaats hangt af van verschillende factoren en wordt pas op het laatste moment bepaald.

Mogelijke landing in Shackleton-krater

De maan zal eind 2025 weer bezoek ontvangen van astronauten. De bemanning van Artemis III is van plan om te landen in het zuidpoolgebied van de maan. De exacte landingsplaats? Dat blijft nog een mysterie. Een van de kanshebbers is de Shackleton-krater. Deze krater is een van de donkerste plekken op de maan waar nog nooit een mens is geweest.

Zoeken naar water in de duisternis

De Shackleton-krater is van bijzonder belang voor wetenschappers omdat er mogelijk water gevonden kan worden. Diepe, permanent donkere kraters zoals de Shackleton-krater kunnen waterijs bevatten, wat essentieel zou zijn voor toekomstige maankolonisten. Dit waterijs kan niet alleen als drinkwatervoorziening dienen, maar kan ook worden gebruikt als bron van zuurstof of zelfs als brandstof voor raketten. Dit maakt een terugreis naar de aarde een stuk eenvoudiger.

Het is nog onduidelijk of Artemis III daadwerkelijk zal landen nabij de Shackleton-krater. De uiteindelijke keuze voor de landingsplaats hangt af van verschillende factoren, waaronder de relatieve posities van de aarde en de maan op het moment van lancering. Hierdoor wordt de exacte landingslocatie pas op het laatste moment gekozen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.