
Terwijl de wereld zich voorbereidt op de mogelijke heropleving van het coronavirus deze herfst, geven de laatste gegevens van het RIVM een geruststellend beeld. Maar is het virus echt op zijn retour, of is dit slechts de stilte voor de storm?
Corona-impact blijft vooralsnog laag
Volgens de laatste cijfers van het RIVM, is er momenteel weinig aan de hand op het coronafront. Er zitten ruim 30 biljoen virusdeeltjes per 100 duizend inwoners in de riolen, wat niet bijzonder veel is in vergelijking met de eerdere coronapieken. Ook in het ziekenhuis is het rustig met ongeveer honderd coronapatiënten, waarvan slechts een fractie op de intensive care ligt.
Coronavirus nog niet volledig uitgeroeid
Ondanks de lage cijfers, is het coronavirus nog steeds aanwezig. Er zijn berichten van mensen die tot hun verbazing weer positief testen op het virus. Met het slechte weer dat op komst is, het feit dat veel mensen terugkomen van vakantie en de scholen die weer opengaan, is een heropleving van het coronavirus een mogelijkheid die kenners in overweging nemen.
Een positief element in deze situatie is dat alle huidige coronavirussen toebehoren aan de omikronvariant, een mildere vorm van het virus dat vorig jaar alle eerdere varianten heeft verdrongen. Bijna iedereen heeft onderhand corona gehad of is ingeënt, wat betekent dat de meeste mensen die het virus oplopen, niet ernstig of langdurig ziek worden.
Nieuwe subsoorten van het coronavirus opkomst
Een potentieel zorgwekkende ontwikkeling is echter de opkomst van nieuwe subsoorten van het coronavirus, die beter kunnen ontsnappen aan de antistoffen en afweercellen tegen corona die inmiddels door ons bloed stromen. Er gaat momenteel een opvallende nieuwkomer rond, BA.2.86, die aan een andere tak van de omikronstamboom zit dan XBB en op 34 punten veranderingen aan zijn uitsteeksels heeft, een opvallend hoog aantal. Deze variant is echter nog niet in Nederland gezien, maar het is waarschijnlijk dat hij hier al circuleert.
Coronavirus wordt een normaal onderdeel van het leven
Ondanks de mogelijke risico's, is er een beweging richting normalisering van het coronavirus als een soort seizoensziekte. Het is een ziekte die je soms krijgt, maar meestal ben je na een paar dagen weer beter. De ingebouwde basisimmuniteit beschermt redelijk goed, vooral met de komst van een booster die beschermt tegen de XBB-variant, maar er zullen nog steeds ernstige gevallen zijn, vooral bij mensen die minder goed met een infectie om kunnen gaan.
Een bijkomende factor van onzekerheid is het feit dat oudere, schadelijkere varianten van het coronavirus nog steeds circuleren in witstaartherten in Ohio, zoals blijkt uit recente analyses. Deze varianten evolueren snel in deze dieren, wat een potentiële risicofactor kan zijn voor een toekomstige heropleving.
Belang van vaccinatie voor kwetsbare groepen
In deze context wordt het ministerie van Volksgezondheid geconfronteerd met de moeilijke taak om uit te leggen dat vaccinatie tegen corona zinvol is voor kwetsbare mensen, ondanks het feit dat het vaccin niet optimaal is afgestemd op de BA.2.86-variant. De hoop is dat de boodschap dat het verstandig is om een booster te krijgen als je oud of kwetsbaar bent, zal worden opgepikt door alle lagen van de bevolking, ook bijvoorbeeld mensen met een migratieachtergrond.