Zal de 'Musk-methode' kernfusie op aarde haalbaar maken?

MMatthijs 10 december 2023 07:02

De VS zet in op kernfusie om klimaatdoelen te bereiken. Kleine bedrijven, niet grote overheidsprogramma's, zijn nu de drijvende kracht achter deze ontwikkeling. Deze bedrijven volgen de 'Musk-methode' van proberen, falen en leren, wat tot snellere vooruitgang kan leiden.

VS zet in op kernfusie

De Verenigde Staten hebben aangekondigd zich te richten op kernfusie als middel om hun klimaatdoelen te bereiken. Deze aankondiging werd gedaan tijdens de COP28 klimaatconferentie in Dubai. Hoewel kernfusie al decennialang een belofte is die niet in vervulling gaat, zijn er recentelijk significante veranderingen geconstateerd in de ontwikkeling van deze technologie.

Volgens Niek Lopes Cardozo, hoogleraar wetenschap en technologie van kernfusie aan de Technische Universiteit Eindhoven, is kernfusie tegenwoordig in handen van kleine bedrijven in plaats van grote overheidsprogramma's. Dit heeft de ontwikkeling versneld. Veel start-ups, voornamelijk in de VS, maar ook in Engeland, China en Europa, zijn actief op dit gebied.

'Musk-methode' versnelt vooruitgang

Deze kleine bedrijven volgen een ontwikkelingsproces dat sommigen de 'Musk-methode' noemen - een cyclus van proberen, falen en leren. Door deze herhalende cyclus kunnen ze sneller vooruitgang boeken. Aanvankelijk werden deze bedrijven door overheidsinstanties als 'cowboys' gezien, maar dat beeld is in recente jaren gekanteld.

Demonstratie-reactor op komst

Hoewel kernfusie tot voor kort voornamelijk een theoretisch concept was, claimen veel bedrijven nu dat ze binnen twee of drie jaar een eerste demonstratie-reactor klaar zullen hebben. Dit zou een grote stap voorwaarts zijn in de realisatie van kernfusie als een haalbare energiebron op aarde.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.