Zeldzame eierleggende zoogdier na 62 jaar herontdekt in Indonesië

SSara 16 november 2023 15:32

Een team van internationale onderzoekers heeft een buitengewoon zeldzaam eierleggend zoogdier gespot in Indonesië. Het dier, vernoemd naar Sir David Attenborough, was sinds 1961 niet meer gezien maar is nu opnieuw ontdekt door het expeditieteam van Expedition Cyclops.

Herontdekking van een 'verdwenen' zoogdier

Het zeldzame eierleggende zoogdier, bekend als de Zaglossus attenboroughi, werd eindelijk herontdekt door een expeditieteam in Indonesië na een afwezigheid van meer dan zestig jaar. Dit unieke dier, dat stekels heeft als een egel, poten als een mol en een snuit als een miereneter, werd voor de laatste keer gezien in 1961. Het is vernoemd naar de beroemde Britse bioloog en documentairemaker Sir David Attenborough. Het bestaan ervan werd opnieuw bevestigd dankzij het gebruik van een wildcamera van Expedition Cyclops.

Vachtegels leiden een teruggetrokken leven, vooral actief tijdens de nacht en buitengewoon mensenschuw. Dit maakt het voor wetenschappers en onderzoekers extreem moeilijk om deze dieren te vinden. Daarnaast bestaan er slechts drie soorten vachtegels, wat hun ontdekking nog unieker maakt. Deze dieren leggen eieren, een eigenschap die ze delen met slechts twee andere zoogdiersoorten: de mierenegel en het vogelbekdier.

De uitdagende expeditie van Expedition Cyclops

Het team van Expedition Cyclops, dat bestaat uit een Indonesische NGO, internationale onderzoekers, studenten van een lokale universiteit en leden van de gemeenschap van het Indonesische dorp Yongsu Sapari, werkte samen om fotografisch bewijs van de vachtegels te verzamelen. Deze uitdagende expeditie had tal van hindernissen, waaronder het beklimmen van steile bergen in hitte, het omgaan met muggen die malaria kunnen dragen en het overleven van een aardbeving.

De langverwachte ontdekking van de Attenborough vachtegel

Na een maand van hard werken en veel obstakels, slaagde het team er uiteindelijk in om op de laatste dag van hun expeditie een foto van de Attenborough vachtegel te bemachtigen. De beelden op een SD-kaart van een van hun wildcamera's bevestigden het bestaan van deze zeldzame soort. Deze ontdekking markeert een belangrijk moment in de biologische wetenschap en natuurbescherming.

Tijdens hun expeditie heeft het team van Expedition Cyclops niet alleen de zeldzame Attenborough vachtegel ontdekt, maar ze hebben ook tal van andere ontdekkingen gedaan. Ze ontdekten verschillende nieuwe insectensoorten en een nieuwe garnalensoort die op het land leeft. Ze zagen ook de Mayrs honigeter, een zangvogel die sinds 2008 niet meer gezien was. Deze bevindingen dragen bij aan onze kennis van de biodiversiteit in de regio.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.