
De zomer van 2023 is volgens de EU-dienst Copernicus Climate Change Service de warmste die ooit is gemeten, met een gemiddelde temperatuur van 16,77 graden. Dit markeert een stijging van 0,66 graden boven het gemiddelde en is een onmiskenbaar signaal van de klimaatverandering.
Zomer 2023 zet nieuwe temperatuurrecord
Het is officieel: de zomer van 2023 is de warmste die ooit is gemeten. Volgens gegevens van de EU-dienst Copernicus Climate Change Service bereikte de gemiddelde temperatuur op aarde in juni, juli en augustus een piek van 16,77 graden. Dit is 0,66 graden hoger dan het gemiddelde, een verschil dat niet over het hoofd kan worden gezien.
Diverse bronnen voeden Copernicus' metingen
Hoe kwam Copernicus tot deze conclusie? Door het analyseren van metingen van diverse bronnen van over de hele wereld. Satellieten, schepen, vliegtuigen en weerstations dragen allemaal bij aan de uitgebreide database van Copernicus. Dit stelt hen in staat om een accuraat beeld te vormen van het wereldwijde weerpatroon.
Opwarming van de aarde stijgt met 1,5 graden
Een ander belangrijk feit dat Copernicus heeft onthuld, is de mate van opwarming van de aarde. Volgens hun schattingen lag de temperatuur deze zomer ongeveer 1,5 graden hoger dan voordat de opwarming van de aarde begon. Dit is een zorgwekkende indicatie van de snelheid waarmee de opwarming van de aarde plaatsvindt.
Hoewel de zomer van 2023 wereldwijd de warmste ooit was, werd in Europa geen nieuw warmterecord gevestigd. Desondanks staat deze zomer op de vijfde plaats in de lijst van warmste zomers ooit op ons continent. Dit onderstreept het feit dat klimaatverandering een wereldwijd probleem is, waarvan de effecten variëren van regio tot regio.