Zon dimmen om klimaatverandering tegen te gaan: naïef of noodzakelijk?

MMatthijs 17 september 2023 20:21

Het idee om technologie in te zetten om de zon te dimmen en klimaatverandering tegen te gaan, wordt door Greenpeace als naïef bestempeld. De organisatie vreest de risico's en onvoorziene gevolgen van deze interventie.

Zon dimmen: Riskant en gevaarlijk

Een internationale commissie onderzoekt de haalbaarheid en effectiviteit van het dimmen van de zon als oplossing voor klimaatverandering. Het gaat volgens Faiza Oulahsen van Greenpeace echter om een risicovolle en gevaarlijke methode. Volgens haar is het 'spelen met vuur', omdat het onvoorspelbare gevolgen kan hebben voor ons complexe ecosysteem.

Onze planeet wordt door Oulahsen vergeleken met een complexe machine, waarvan we niet volledig begrijpen hoe deze functioneert. Door onzorgvuldig handelen en het massaal uitstoten van CO2, drukken we volgens haar te hard op de knoppen van deze 'machine', met klimaatverandering als resultaat. Het dimmen van de zon zou nog meer druk op dit systeem zetten.

Onvoorspelbare gevolgen van zon dimmen

Het idee van het dimmen van de zon is niet zonder mogelijke gevolgen. Volgens studies kan het leiden tot dramatische weersveranderingen, zoals hevige moessons in Zuidoost-Azië en mislukte oogsten in West-Afrika. Het is alsof we 'vuur met vuur bestrijden', aldus Oulahsen.

'Tikkie naïef': Kritiek op zon dimmen

Oulahsen bekritiseert het idee van het dimmen van de zon door het als 'een tikkie naïef' te bestempelen. Ze stelt dat we het probleem van klimaatverandering niet aanpakken omdat er sterke tegenwerkende belangen zijn, niet omdat we het niet kunnen oplossen. Het dimmen van de zon ziet zij als een tijdelijke, kortzichtige oplossing die ons uiteindelijk met grotere problemen kan achterlaten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.