Zonne-energie tovert zeewater om tot drinkwater: goedkoper dan leidingwater

MMatthijs 10 oktober 2023 03:47

Wetenschappers hebben een innovatieve methode ontwikkeld om zout zeewater om te zetten in drinkwater met behulp van zonne-energie. Deze methode, die genoeg water kan produceren voor een heel gezin, belooft goedkoper te zijn dan de productie van leidingwater in de VS.

Ontziltingssysteem op zonne-energie ontwikkeld

Een team van onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology en de Jiao Tong Universiteit van Shanghai hebben een doorbraak bereikt in de strijd tegen waterschaarste. Ze hebben een ontziltingssysteem ontwikkeld dat zeewater omzet in drinkwater met behulp van zonne-energie. Dit systeem kan, eenmaal opgevoerd, voldoende drinkwater produceren om aan de dagelijkse behoefte van een gezin te voldoen.

De wetenschappers hebben een unieke aanpak gekozen door een proces na te bootsen dat bekend staat als thermohaliene circulatie, dat in oceanen voorkomt. Ze creëerden een apparaat dat lijkt op een gekantelde doos, bestaande uit twee verschillende lagen. De bovenste laag absorbeert warmte uit zonlicht, terwijl in de laag eronder water wordt verwarmd en verdampt. De zoutvrije waterdamp wordt vervolgens naar de tweede laag in de doos geleid, waar het afkoelt tot schoon, zoutvrij drinkwater.

Gekanteld ontwerp voorkomt verstoppingen

Een kritisch onderdeel van het ontwerp is dat de doos gekanteld is. Deze functie, gecombineerd met een aantal buizen, zorgt ervoor dat het water door de verschillende compartimenten blijft circuleren. Op die manier houdt de continue waterstroom de zoutdeeltjes in beweging, waardoor ze nergens bezinken en er geen dingen verstopt raken. Deze slimmigheid maakt het mogelijk dat het ontziltingsproces efficiënt blijft werken.

De wetenschappers hebben hun systeem op kleine schaal getest met zeewater en water dat zeven keer zouter is, met succesvolle resultaten. Na opschaling kan een apparaat ter grootte van een kleine koffer 4 tot 6 liter drinkwater per uur produceren. Dit zorgt er niet alleen voor dat het systeem kan bijdragen aan het oplossen van waterschaarste, maar het betekent ook dat het systeem jarenlang kan functioneren voordat onderdelen moeten worden vervangen.

Zonne-energieontzilting mogelijk goedkoper dan kraanwater

Een van de meest opvallende aspecten van dit onderzoek is de kostenbesparing die het belooft. Door de hoge opbrengst van het systeem en het feit dat het geen elektriciteit verbruikt, zou het goedkoper kunnen zijn dan de productie van kraanwater in de Verenigde Staten. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor gebieden die worden geconfronteerd met waterschaarste, maar ook voor gebieden waar de kosten van waterproductie hoog zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.