Zoogdier betrapt op de jacht: Fossiel gevonden terwijl het aanvalt op een dinosaurus

SSara 18 juli 2023 17:51

Een uniek fossiel toont een repenomamus, een zoogdier, dat zijn tanden zet in een jonge dinosauriër. Dit wijst erop dat zoogdieren 125 miljoen jaar geleden al jaagden op dinosauriërs.

Zoogdieren waren destijds actieve jagers

Dit unieke fossiel, een tableau vivant van het verleden, biedt een fascinerend inzicht in het ecosysteem van onze prehistorische wereld. Het bewijst niet alleen dat zoogdieren al in de tijd van dinosauriërs bestonden, maar ook dat ze actieve jagers waren, zelfs op dinosauriërs die groter waren dan zijzelf. Dit werpt nieuw licht op hoe we de rollen en relaties in prehistorische voedselketens zien.

Na de ontdekking in 2012, heeft dit fossiel een avontuurlijke reis gemaakt. De route die het fossiel heeft afgelegd, waarschijnlijk via de zwarte markt, is typerend voor de complexe wereld van fossielenhandel. Het feit dat het in de handen is gekomen van de gerenommeerde paleontoloog Gang Han, heeft bijgedragen aan de huidige erkenning en betekenis van deze buitengewone vondst.

Repenomamus: de moedige jager

Ondanks het aanzienlijke grootteverschil toont dit fossiel aan dat de repenomamus een moedige en krachtige jager was. Met slechts één poot houdt hij de onderkaak van de veel grotere dinosauriër vast, terwijl hij zijn tanden in zijn ribben zet. Dit is een levendige herinnering aan de verrassende dynamiek en complexiteit van het prehistorische ecosysteem.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.