Zorgsector, trek lessen uit de klimaatbeweging!

SSara 19 september 2023 13:32

Volgens Frederic van Kleef, directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health, kan de zorgsector veel leren van de klimaatbeweging. De zorgsector moet rebelleren en de verantwoordelijkheid voor gezonde keuzes wegnemen van het individu, betoogt hij.

Meer rebellen nodig in zorgsector

Frederic van Kleef, directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health, pleit voor een meer rebelse houding in de zorgsector. Hij gelooft sterk in het idee dat gezondheidskeuzes niet alleen een individuele verantwoordelijkheid zijn. Net zoals de klimaatbeweging de eerste verantwoordelijkheid bij de overheid en grote bedrijven legt, moet dit ook in de zorg gebeuren. Volgens Van Kleef moeten we de oorzaken aanpakken die het maken van ongezonde keuzes nog steeds zo gemakkelijk maken.

Klimaat en gezondheid onlosmakelijk verbonden

Van Kleef benadrukt dat de klimaatcrisis en de gezondheidscrisis niet los van elkaar kunnen worden gezien. Hij trekt een parallel tussen de schade die de fossiele industrie aanricht aan ons klimaat en de schade die de 'ongezondheidsindustrie' aan onze gezondheid berokkent. Beide onderwerpen moeten volgens hem leidend zijn bij beslissingen over wonen, wegen, water en werk. Een gezonde leefomgeving is cruciaal voor onze algehele gezondheid.

Er is een groeiende erkenning voor de rol van een gezonde leefomgeving in de algemene gezondheid, stelt sociaalgeograaf Floor Milikowski. Ze wijst op inspirerende voorbeelden, zoals het project van fotograaf Ruurd Jelle van der Leij, die een weiland in Oldeholtpade in korte tijd transformeerde tot natuurgebied. Dit soort projecten geven hoop dat we onze leefomgeving in de komende tien jaar aanzienlijk gezonder kunnen maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.