Zullen we ooit 1000 jaar oud worden? Een kijkje in de wetenschap

SSara 27 juli 2023 17:03

Wetenschappers, zoals de Britse biomedisch gerontoloog Aubrey de Grey, menen dat mensen in de toekomst 1000 jaar oud kunnen worden. Maar hoe realistisch is deze visie en wat zegt de rest van de wetenschappelijke gemeenschap hierover?

De Grey's geloof in een 1000-jarige levensduur

Aubrey de Grey, een excentrieke Britse wetenschapper en biomedisch gerontoloog, is ervan overtuigd dat mensen in de toekomst 1000 jaar oud kunnen worden. Hij gelooft zelfs dat de eerste persoon die 1000 jaar oud zal worden, nu al leeft. De Grey heeft zijn hele leven gewijd aan het onderzoek naar verouderingsprocessen en het streven naar onsterfelijkheid. Ondanks de controverse rondom zijn ideeën en beschuldigingen van seksuele intimidatie, blijft hij vastberaden in zijn overtuigingen.

Onsterfelijkheid door celschade te herstellen

Volgens De Grey ligt de sleutel tot het verslaan van de dood in het tijdig herstellen van alle schade die op celniveau ontstaat. Dit zou veroudering en ziekte voorkomen. Alleen ongevallen en moorden zouden nog roet in het eten kunnen gooien. Om zijn theorie te onderbouwen, richtte hij in 2009 de SENS Research Foundation op, waar een team van wetenschappers aan deze visie werkt.

120 jaar als maximale levensverwachting

Andere wetenschappers, zoals Eline Slagboom, hoogleraar moleculaire epidemiologie en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor verouderingsonderzoek, denken dat 120 jaar het maximum is. Ondanks de gestegen levensverwachting, is het aantal gezonde levensjaren niet verdubbeld. Mensen leven langer, maar ook langer met ziektes. Slagboom onderzoekt hoe dit kan worden verbeterd.

Eline Slagboom ziet veel potentie in leefstijlaanpassingen zoals regelmatig bewegen, voldoende slapen en gezond eten. Volgens haar draagt ook een positieve levensinstelling bij aan een langer leven. Mensen die lang leven hebben volgens haar de vaardigheid ontwikkeld om goed om te gaan met eenzaamheid, tegenslagen te accepteren en stress zoveel mogelijk te vermijden.

Er zijn dieren die vijfhonderd jaar oud kunnen worden, zoals bepaalde soorten schelpdieren en schildpadden. Daarom zien sommige wetenschappers, zoals hoogleraar Andrea Maier en bioloog Mátyás Bittenbinder, een grote rol weggelegd voor dieren in de strijd tegen ouderdom. Door stamcellen uit organen te halen en deze in een laboratorium te kweken, hopen ze mensen langer te laten leven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.