Zwarte gaten mogelijk dichterbij dan we dachten

SSara 15 september 2023 18:43

Recent onderzoek suggereert dat er twee of drie zwarte gaten verborgen zouden kunnen zitten in of nabij de Hyaden, de dichtstbijzijnde open sterrenhoop. Dit is een verrassende ontdekking, aangezien er nog nooit zo dicht bij de aarde zwarte gaten zijn ontdekt.

Zwarte gaten ontdekt in nabije sterrenhoop

Astronomen hebben bewijs gevonden dat er twee of drie zwarte gaten verborgen zitten in de Hyaden, de dichtstbijzijnde open sterrenhoop. Dit is een bijzondere ontdekking, omdat er nog nooit zo dicht bij de aarde zwarte gaten zijn ontdekt. De Hyaden sterrenhoop bestaat uit honderden sterren die allemaal ontstaan zijn uit dezelfde interstellaire wolk en dus een vergelijkbare samenstelling en leeftijd hebben.

Een team van internationale onderzoekers heeft de sterrenhoop zoals deze er heden ten dage uitziet gesimuleerd. Ze vergeleken de positie en snelheid van sterren in hun simulatie met de daadwerkelijke posities en snelheden van sterren in de Hyaden. Deze zijn eerder zeer nauwkeurig vastgesteld met behulp van de Gaia-satelliet. De simulaties liepen aanzienlijk uit de pas met de realiteit, wat erop wijst dat er mogelijk zwarte gaten in de sterrenhoop aanwezig zijn.

Zwarte gaten mogelijk dichterbij dan eerder gedacht

Het is opmerkelijk dat er mogelijk meerdere zwarte gaten verborgen zijn in de Hyaden of in de directe omgeving daarvan. Dit zou betekenen dat deze zwarte gaten ongeveer 150 lichtjaar van de aarde verwijderd zijn, wat veel dichterbij is dan eerder gedetecteerde zwarte gaten. Tot nu toe werd het dichtstbijzijnde zwarte gat geacht op een afstand van 1560 lichtjaar te liggen.

Hoewel 150 lichtjaar in astronomische termen een relatief korte afstand is, is er geen reden tot bezorgdheid. Het zou zelfs voor licht 150 jaar duren om van deze zwarte gaten naar de aarde te reizen. Het is dus duidelijk dat deze zwarte gaten nog steeds een aanzienlijke afstand van ons verwijderd zijn.

Ontdekking biedt nieuwe inzichten in sterrenhoop evolutie

De ontdekking van zwarte gaten in de Hyaden heeft niet alleen de potentie om de afstand tot het dichtstbijzijnde zwarte gat te herdefiniëren, maar kan ook belangrijke inzichten bieden in de rol van zwarte gaten in de evolutie van sterrenhopen. Bovendien draagt het bij aan ons begrip van hoe deze mysterieuze objecten door het heelal zijn verspreid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.