Zweten in de klas: de uitdaging van hitte in Curaçaose scholen

SSara 17 september 2023 20:41

Door aanhoudende hitte op Curaçao ervaren scholen uitdagingen in het bieden van een comfortabele leeromgeving voor de kinderen. Ondanks oplossingen zoals tropenroosters en waterpunten, blijft de behoefte aan airconditioning een punt van discussie.

Aangepaste schoolroosters tegen de hitte

Scholen op Curaçao ervaren uitdagingen vanwege de aanhoudende hitte. Om ervoor te zorgen dat leerlingen en docenten kunnen functioneren, zijn er aangepaste roosters opgesteld. Deze roosters zorgen er bijvoorbeeld voor dat er meer pauzes zijn waarin de leerlingen kunnen afkoelen en hydrateren. Het idee van online onderwijs als oplossing voor de hitte is ook geopperd door enkele leerlingen.

Airconditioning: een oplossing voor de hitte?

Veel klaslokalen hebben geen airconditioning, wat volgens leerlingen het leren bemoeilijkt. Dit heeft geleid tot voorstellen voor acties om geld in te zamelen voor de aankoop van airco's. Terwijl het ministerie van Onderwijs heeft voorgesteld om een tropenrooster in te stellen, eisen sommigen dat er airco's worden geïnstalleerd in elke klas.

Volgens klimaatdeskundige Joffrey Boekhoudt van de Meteorologische Dienst in Willemstad is de aanhoudende hitte op Curaçao het resultaat van El Niño, een klimaatfenomeen dat zich voordoet in de tropische Stille Oceaan. Dit fenomeen veroorzaakt drogere en warmere omstandigheden op het eiland, met minder neerslag en een verhoogd risico op droogte.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.