De impact van je Zoom-achtergrond op je betrouwbaarheid: tips van onderzoekers

SSara 29 september 2023 01:27

Uit onderzoek blijkt dat de keuze van de achtergrond in een Zoom-vergadering sterk van invloed is op hoe anderen je beoordelen. Met de juiste achtergrond kun je een meer betrouwbare en competente indruk maken.

De eerste indruk telt, ook online

In een wereld waar steeds meer van onze interacties online plaatsvinden, speelt de eerste indruk die je op anderen maakt een cruciale rol. En wist je dat iets zo eenvoudigs als de achtergrond van je Zoom-vergadering deze indruk sterk kan beïnvloeden? Dat is wat onderzoeker Paddy Ross en zijn team ontdekten in hun recente studie.

Boekenkasten en kamerplanten verhogen betrouwbaarheid

Uit de studie van Ross en zijn team bleek dat deelnemers aan de studie personen die op Zoom verschenen met een achtergrond van kamerplanten of boekenkasten als meer betrouwbaar en competent beschouwden. Het lijkt erop dat boeken intelligentie suggereren, terwijl planten verantwoordelijkheid kunnen symboliseren - beide kenmerken die bijdragen aan een positieve eerste indruk.

Woonkamer en grappige afbeeldingen verminderen betrouwbaarheid

Aan de andere kant kunnen sommige achtergronden je eerste indruk negatief beïnvloeden. Volgens het onderzoek worden mensen met een woonkamer of grappige afbeelding als achtergrond vaak als minder competent of betrouwbaar beoordeeld. Zo suggereren grappige afbeeldingen misschien dat je niet serieus genoeg bent, en een woonkamer kan het idee geven dat je niet goed hebt nagedacht over je werkplek.

Naast de keuze van de achtergrond werd ook ontdekt dat blijkbaar de gezichtsuitdrukking en het geslacht invloed hebben op hoe men wordt beoordeeld. De studie wees uit dat blije gezichten als betrouwbaarder en competenter worden beschouwd dan neutrale gezichten. Vrouwelijke gezichten scoorden ook hoger op deze aspecten.

Interessant is dat geslacht kan interageren met de keuze van de achtergrond. Uit het onderzoek bleek dat mannen die een woonkamer of grappige afbeelding als achtergrond gebruikten, als aanzienlijk minder betrouwbaar en competent werden beoordeeld dan vrouwen met dergelijke achtergronden. Dit biedt mogelijkheden voor toekomstig onderzoek om te begrijpen waarom dit geslachtsverschil bestaat.

Je Zoom-achtergrond kan je oordeel maken of breken

Het lijkt misschien onbelangrijk, maar de achtergrond die je kiest voor je online vergaderingen kan een sterke invloed hebben op hoe anderen je beoordelen. Zoals Ross benadrukt, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je online de beste eerste indruk maakt die je kunt, aangezien dit van grote betekenis kan zijn. Dus de volgende keer dat je een Zoom-vergadering hebt, denk dan goed na over je achtergrond!

Tips voor een betrouwbare Zoom-indruk

Ross heeft enkele nuttige tips voor iedereen die de beste indruk wil maken in hun volgende Zoom-vergadering. Kies indien mogelijk een achtergrond met boeken of planten (of beide), kleed je passend voor de vergadering, en vergeet niet te glimlachen. Vooral mannen moeten voorzichtig zijn met achtergronden die lijken op een woonkamer of die een grappig element bevatten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.