De wetenschappelijke formule voor een perfecte partner: Vier cruciale eigenschappen

MMatthijs 10 september 2023 14:32

Wat zijn de kwaliteiten van de ideale partner volgens de wetenschap? Een recente studie van de Western Kentucky University identificeert vier essentiële persoonlijkheidskenmerken voor een succesvolle romantische relatie.

Het onderzoeken van relatieproblemen en -tevredenheid

In een poging te begrijpen wat een 'perfecte' partner maakt, hebben onderzoekers van de Western Kentucky University 171 koppels ondervraagd over hoe ze op verschillende problemen zouden reageren en hoe tevreden ze waren met de manier waarop hun partner deze problemen aanpakte. Het doel was om inzicht te krijgen in de romantische eigenschappen en de tevredenheid binnen de relatie.

Uit het onderzoek blijkt dat jaloezie en onzekerheid niet thuishoren in de ideale relatie. Partners die hun significante andere de vrijheid geven en zich minder zorgen maken over de relatie, worden als de beste beschouwd. Dit toont aan dat vertrouwen en onafhankelijkheid essentiële eigenschappen zijn in een gezonde en gelukkige relatie.

Het vermogen om aanwezig en attent te zijn in een relatie wordt hoog aangeschreven in het onderzoek. Partners die sociaal begaafd zijn en aandacht besteden aan de behoeften en wensen van hun partner worden gezien als betere partners. Aan de andere kant, diegenen die minder sociaal vaardig zijn, worden als minder goede partners beschouwd.

Evenwicht en wederkerigheid versterken relatietevredenheid

Een derde factor die de kwaliteit van een partner bepaalt, is de balans van romantische eigenschappen. Wanneer beide partners een vergelijkbaar optimisme over de toekomst van de relatie hebben en openstaan voor elkaar, neemt de tevredenheid toe. Daarnaast wordt je als een betere partner beschouwd als je de inzet en toewijding van je partner kunt beantwoorden.

Innerlijke kwaliteiten boven uiterlijke aantrekkelijkheid

Het onderzoek wijst uit dat gelijken in intelligentie en aantrekkelijkheid als betere partners worden beschouwd. Maar bovenal, de studie toont aan dat succesvolle stellen innerlijke kwaliteiten, zoals vriendelijkheid en zorgzaamheid, belangrijker vinden dan uiterlijke kwaliteiten zoals geld en status. Dit suggereert dat emotionele en intellectuele compatibiliteit belangrijker zijn dan fysieke aantrekkingskracht in een bevredigende relatie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.