Seksfrequentie in Lange Relaties: Hoe Vaak is Genoeg?

MMatthijs 4 februari 2024 07:02

Het seksleven van een koppel kan veranderen naarmate de relatie vordert. Maar wat is normaal en hoe vaak zou je seks moeten hebben? Relatietherapeut legt uit hoe seksfrequentie onze gelukkigheid beïnvloedt.

Veranderingen in seksleven zijn normaal

Het is heel normaal als je seksleven verandert naarmate je relatie vordert. Misschien was je in de eerste fase van de relatie heel actief, maar is de frequentie in de loop der jaren afgenomen. Het kan zelfs zijn dat de spanning minder is geworden of dat je in een seksuele sleur terecht bent gekomen. Het is belangrijk om te onthouden dat alle koppels dit ervaren, ongeacht wat je op Instagram ziet.

Het verschil in seksuele behoeften en voorkeur tussen partners kan leiden tot conflicten. Eén van de meest voorkomende redenen waarom koppels professionele hulp zoeken, is omdat ze in een seksuele sleur zitten en de frustratie en wrok zijn doorgedrongen naar andere gebieden van hun relatie. Het is belangrijk om open te communiceren over je seksuele behoeften en verlangens om dit te voorkomen.

Naarmate een relatie vordert, komen er nieuwe rollen en verantwoordelijkheden bij kijken. Het kan gaan om samenwonen, financiën, het huwelijk, carrière, kinderen, tegenslagen, ziekte, werkloosheid, verdriet, enzovoort. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat seks ondergesneeuwd raakt door andere belangrijke zaken van het leven. Toch is het belangrijk om seks niet volledig aan de kant te schuiven, aangezien het een belangrijk onderdeel van een relatie kan zijn.

Kwaliteit boven kwantiteit in seks

Ondanks wat veel mensen denken, is de hoeveelheid seks niet zo belangrijk als de kwaliteit ervan. Relatietherapeut Meghna Mahambrey benadrukt dat warmte, emotionele verbondenheid en harmonie in seksuele interacties belangrijker zijn dan de frequentie. Het is dus belangrijk om je te concentreren op het opbouwen van een emotionele verbondenheid met je partner, in plaats van je te veel zorgen te maken over hoe vaak je seks hebt.

Drie tips om je seksleven op te krikken

Mocht je je seksleven een beetje willen opkrikken, dan heeft de relatietherapeut drie tips. Ten eerste, wees nieuwsgierig. Probeer je seksuele verlangens te ontdekken. Ten tweede, wees comfortabel. Praat eerlijk met je partner over seks en wat je wilt. Ten derde, wees creatief. Probeer nieuwe dingen en experimenteer. Het kan gaan om lingerie, seksspeeltjes, fantasieën, alternatieve relatievormen, etc.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.